wtorek, 20 marca 2012

Zapiekanka z ziemniakow

Na poczatku zaznacze tylko, ze ilosc ziemniakow i miesa, uzalezniona jest od wielkosc uzytego naczynia zaroodpornego - moje jest sredniej wielkosci.
Podane w przepisie ilosci spokojnie starczaja dla trzech doroslych osob :)


Skladniki:
  • 4-5 duzych ziemniakow
  • cebula, marchewka
  • puszka pomidorow (pokrojonych w kostke)
  • 500g miesa mielonego (nie ma znaczenia, czy uzyjecie wieprzowego, wolowego czy mieszanego)
  • ser zolty
  • sol, pieprz
Ziemniaki obrac ze srkorki, gotowac w calosci okolo 15 minut (musza byc niedogotowane - poltwarde). W tym czasie cebule pokroic w kostke, marchewke zetrzec na tarce o grubych oczkach. Cebule poddusic na lyzce oleju, dodac mieso, posolic i popieprzyc. Dusic okolo
10 minut, czesto mieszajac. Nastepnie dodac marchewke i pomidory. Calosc dokladnie wymieszac i wylaczyc ogien. Ser zetrzec na tarce o grubych oczkach. Wystudzone ziemniaki pokroic na grube plastry. Naczynie zaroodporne wysmarowac maslem. Zaczynajac
od jednego boku, ukladac warstwe ziemniakow, nastepnie sos miesny, kolejna warstwa ziemniakow i tak do wykonczenia skladnikow. Mozna rowniez ukladac warstwy w poprzek
(na spodzie warstwa ziemniakow, nastepnie sos, posypac serem, kolejna warstwa ziemniakow itd.). Wybor nalezy do Was!
Gore zapiekanki posypujemy serem (zostawiajac troche). Pieczemy przez 15 -  20 minut
w 220°C. Pod koniec pieczenia posypujemy zapiekanke pozostalym serem, wylaczamy piekarnik i pozostawiamy danie do momentu,az ser sie rozpusci. Serwujemy gorace.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz