wtorek, 20 marca 2012

Rumiane krokiety

Skladniki:
  • szklanka maki
  • 2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • lyzka oleju
  • pol szklanki bulki tartej
  • 600g pieczarek
  • cebula
  • sol, pieprz ziolowy
Z mleka, maki, jednego jajka i oleju rozrobic ciasto nalesnikowe (jezeli bedzie za rzadkie, dodac wiecej maki). Usmazyc nalesniki (na suchej patelni). Cebule drobno posiekac
i poddusic na lyzce oleju. Pieczarki pokroic w mala kostke i dodac do cebulki.
Dusic, az wyparuje cala woda z pieczarek. Gotowy farsz przyprawic sola i pieprzem ziolowym. Kazdy nalesnik posmarowac farszem, a nastepnie zwinac w krokiety. Jajko roztrzepac i osolic. Panierowac krokiety, najpierw moczac je w jajku, a nastepnie w bulce tartej. Smazyc z obu stron na zloty kolor. Usmazone krokiety odsaczyc na reczniku papierowym z nadmiaru tluszczu. Podawac w towarzystwie czerwonego barszczu lub z sosem koperkowym.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz