środa, 28 września 2011

Muffiny w wydaniu jesiennym

Składniki:
  • 125g masła
  • 250g mąki 
  • szczypta soli
  • cukier waniliowy
  • 100g cukru
  • 2 jajka
  • 60g posiekanych migdałów
  • 1/2 opakowania proszku do pieczenia
  • 3 łyżki calvadosu (lub innego winiaku jabłkowego)
  • jabłka
Masło utrzeć z solą, cukrem waniliowym i cukrem kryształem. Migdały wymieszać z maką oraz proszkiem do pieczenia. Na przemian z calvadosem i jajkami dodawać do masy. Blachę do muffinek wyłożyć papierowymi foremkami i napełnić ciastem. Jabłka obrać, podzielić na ćwiartki, a następnie usunąć z nich gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę ponacinać na grzbiecie i poukładać na muffinach, nacięciami do góry. Piec 25 - 30 minut
w temp. 200°C (z termoobiegiem 175°C). Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz