Składniki:
- 125g masła
- 250g mąki
- szczypta soli
- cukier waniliowy
- 100g cukru
- 2 jajka
- 60g posiekanych migdałów
- 1/2 opakowania proszku do pieczenia
- 3 łyżki calvadosu (lub innego winiaku jabłkowego)
- jabłka
Masło utrzeć z solą, cukrem waniliowym i cukrem kryształem. Migdały wymieszać z maką oraz proszkiem do pieczenia. Na przemian z calvadosem i jajkami dodawać do masy. Blachę do muffinek wyłożyć papierowymi foremkami i napełnić ciastem. Jabłka obrać, podzielić na ćwiartki, a następnie usunąć z nich gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę ponacinać na grzbiecie i poukładać na muffinach, nacięciami do góry. Piec 25 - 30 minut
w temp. 200°C (z termoobiegiem 175°C). Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz