i poczytać. Takie chwile to rzadkość, pewnie dlatego tak bardzo je sobie cenię, kiedy już się zdarzają....Nie chcąc tracić z nich ani chwili, przygotowuję coś pysznego, sycącego i za razem dziecinnie prostego: PAPPARDELLE Z CUKINIA. Pappardelle to długie pasy makaronu o szerokości 2-3 cm. Występują w formie mocno skręconych, poplątanych kłębków i mogą mieć proste lub karbowane krawędzie.
Składniki:
- 8 kłębków pappardelli
- 2 cukienie
- mały serek pleśniowy (ja użyłam camembert kminkowy) lub parmezan
- sol, biały pieprz
- kolendra
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją w osolonym wrzątku z dodatkiem łyżki oleju. Cukinie - nieobrane ze skorki - kroimy w długie pasy. Do garnka wlewamy dwie łyżki oliwy, dodajemy cukinie i dusimy około 10 minut (żeby się nie przypiekła, należy dolać trochę wody). Kiedy cukinia zmięknie (ale nadal pozostaje chrupka - nie wolno jej rozgotować!!), dodajemy odcedzony makaron. Doprawiamy sola i pieprzem.Dokładnie mieszamy. Podajemy z plasterkami serka (lub startym na tarce parmezanem), posypane kolendrą.
I już - gotowe!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz