poniedziałek, 10 października 2011

Pappardelle z cukinią

Lubię dni takie, jak dzisiejszy...i co z tego, ze za oknem pochmurno, pada, a temperatura spadła do 8°C....niespieszne chwile tylko dla siebie, z kubkiem ulubionej czerwonej herbaty, melancholia, zapachowe świece, a w tle Melody Gardot...Lubię zanurzyć się w moim fotelu
i poczytać. Takie chwile to rzadkość, pewnie dlatego tak bardzo je sobie cenię, kiedy już się zdarzają....Nie chcąc tracić z nich ani chwili, przygotowuję coś pysznego, sycącego i za razem dziecinnie prostego: PAPPARDELLE Z CUKINIA. Pappardelle to długie pasy makaronu o szerokości 2-3 cm. Występują w formie mocno skręconych, poplątanych kłębków i mogą mieć proste lub karbowane krawędzie.


Składniki:
  • 8 kłębków pappardelli
  • 2 cukienie
  • mały serek pleśniowy (ja użyłam camembert kminkowy) lub parmezan
  • sol, biały pieprz
  • kolendra


Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją w osolonym wrzątku z dodatkiem łyżki oleju. Cukinie - nieobrane ze skorki - kroimy w długie pasy. Do garnka wlewamy dwie łyżki oliwy, dodajemy cukinie i dusimy około 10 minut (żeby się nie przypiekła, należy dolać trochę wody). Kiedy cukinia zmięknie (ale nadal pozostaje chrupka - nie wolno jej rozgotować!!), dodajemy odcedzony makaron. Doprawiamy sola i pieprzem.Dokładnie mieszamy. Podajemy z plasterkami serka (lub startym na tarce parmezanem), posypane kolendrą.
I już - gotowe!!!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz