wtorek, 20 września 2011

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

 Składniki:
  • 6 średniej wielkości ziemniaków
  • cebula
  • 300 dkg mięsa mielonego 
  • boczek pokrojony w plastry (niekonieczne)
  • tymianek 
  • sol, pieprz 
  • duża kulka mozzarelli 
  • mały serek pleśniowy (camembert lub brie) - lub ser żółty

 Sos:
  • 150 ml śmietany
  • 50 ml wody
  • gałka muszkatołowa
  • sol, pieprz 
  Ziemniaki  w mundurkach gotujemy na pół twardo
w osolonej wodzie.Mięso podsmażamy na oliwie,
na koniec doprawiając sola, pieprzem i świeżym tymianem. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Układamy warstwę ziemniaków, następnie pokrojoną w plastry cebulę. Posypujemy pokrojoną w kostkę mozzarellą. Na wierzch dodajemy mięso i plastry boczku, polewamy połową sosu. Ostatnia warstwa to pozostałe ziemniaki. Całość zalewamy resztą sosu. Wstawiamy do nagrzanego do 180°C (z termoobiegiem) piekarnika i pieczemy 30 minut. Następnie układamy pokrojony w plastry ser pleśniowy (lub posypujemy startym na tarce serem żółtym). Zapiekamy kolejne 5 minut (aż ser się rozpuści). Podajemy udekorowane pietruszką frise. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz