- 6 średniej wielkości ziemniaków
- cebula
- 300 dkg mięsa mielonego
- boczek pokrojony w plastry (niekonieczne)
- tymianek
- sol, pieprz
- duża kulka mozzarelli
- mały serek pleśniowy (camembert lub brie) - lub ser żółty
Sos:
- 150 ml śmietany
- 50 ml wody
- gałka muszkatołowa
- sol, pieprz
w osolonej wodzie.Mięso podsmażamy na oliwie,
na koniec doprawiając sola, pieprzem i świeżym tymianem. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Układamy warstwę ziemniaków, następnie pokrojoną w plastry cebulę. Posypujemy pokrojoną w kostkę mozzarellą. Na wierzch dodajemy mięso i plastry boczku, polewamy połową sosu. Ostatnia warstwa to pozostałe ziemniaki. Całość zalewamy resztą sosu. Wstawiamy do nagrzanego do 180°C (z termoobiegiem) piekarnika i pieczemy 30 minut. Następnie układamy pokrojony w plastry ser pleśniowy (lub posypujemy startym na tarce serem żółtym). Zapiekamy kolejne 5 minut (aż ser się rozpuści). Podajemy udekorowane pietruszką frise.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz