wtorek, 27 września 2011

Sos paprykowy

Papryka to doskonałe warzywo na poprawę kolorytu cery i wzmocnienie organizmu. Zawiera komplet witamin z grupy B, mnóstwo błonnika i dużo związków mineralnych,tj: wapn, potas, żelazo, magnez. Jej właściwości zależą od je koloru.
I tak:
  • papryka czerwona to bogactwo beta-karotenu i witaminy C, która wzmacnia odporność, jak również pomaga w walce ze zmarszczkami. Dodatkowo zawiera rutynę, która wzmacnia naczynia krwionośne.
  • papryka zielona jest niskokaloryczna. Zawiera duże ilości kwasu foliowego
    i witaminy E, zwanej witaminą młodości.
  • papryka żółta i pomarańczowa to źródło luteiny i zeaksantyny, które potrafią unieszkodliwić wolne rodniki w siatkówce oka, a nam zapewnić dobry wzrok.
  • papryki ostre - chili, jalapeno, habanero - swój pikantny smak zawdzięczają obecności kapsaicyny, która występuje w największej ilości w nasionach. Kapsaicyna ma właściwości anty rakotwórcze, jednak spożywana w nadmiarze może prowadzić do raka żołądka. Najostrzejsza odmiana papryki na świecie to NAGA JOLOKIA, czyli WĘŻOWA PAPRYKA CHILI. Żeby złagodzić ostry i piekący smak chili (lub innej ostrej odmiany), należy wypłukać usta olejem roślinnym, wypić szklankę tłustego mleka lub zjeść lody. Picie wody lub alkoholu nie pomoże.
Papryka najsmaczniejsza jest jesienią, dlatego warto jeść ją bez ograniczeń.
Ja przygotowuje to pyszne warzywo na różne sposoby (na pewno dużo z nich ukaże się na blogu w niedługim czasie). Moja dzisiejsza propozycja to przepyszny sos paprykowy - prosty i szybki sposób, kiedy kupimy za duże ilości .... :))


Składniki:
  • 3 czerwone papryki
  • jedna zielona papryka
  • chili w płatkach
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka pesto
  • sól, oliwa


Papryki umyć, osuszyć, przekroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne, następnie pokroić w kostkę. Czosnek pokroić w plastry. Podgrzać oliwę w garnku (max 2 łyżki oliwy), dodać czosnek i pesto. Dusić  chwilę, często mieszając, żeby czosnek się nie przypalił. Na koniec dodać papryki. Dusić pod przykryciem, az warzywa zmiękną (można dodać pół szklanki bulionu lub wody). Na koniec rozgnieść paprykę widelcem (ale niezbyt dokładnie). Doprawić solą i chili w płatkach. Podawać z mięsem lub jako dip ze świeżymi warzywami (marchewka, porem).























Brak komentarzy:

Prześlij komentarz