poniedziałek, 22 sierpnia 2011

Sernik na kakaowym cieście

Składniki na ciasto:
  • 3 szklanki maki
  • pół szklanki cukru
  • 250g masła
  • 4 żółtka
  • opakowanie proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao



Z podanych składników wyrobić ciasto. Podzielić je na 3 części i włożyć na 30 minut do zamrażalnika. Blachę (o średnicy około 26cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Dwie części ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach i lekko docisnąć do dna.

Masa serowa:
  • 1kg sera 
  • 6 jaj
  • 250g cukru
  • 250g masła
  • 3 łyżki maki ziemniaczanej (zamiast maki można użyć 2 budyni waniliowych w proszku)
  • starta skorka z cytryny lub rodzynki (niekoniecznie) 
Masło utrzeć z cukrem, następnie dodawać ser na przemian z jajkami, ciągle ucierając mikserem. W międzyczasie dodać make (lub budynie). Na koniec dodać bakalie (niekoniecznie). Tak przygotowana masę wylać na ciasto. Następnie zetrzeć ostatnia część ciasta. Wstawić do zimnego piekarnika (!). Piec godzinę w temperaturze 190°C lub 175°C
(z termoobiegiem). Ciasto smakuje najlepiej na drugi dzień (jak każdy sernik :)).




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz