i świeżych pomidorów.....sami zobaczcie i oceńcie :)) Zapraszam!
Składniki:
- 2 duże cukinie
- cebula, 3 ząbki czosnku
- 4 duże pomidory
- 3 garście (!) fasoli szparagowej (dodałam odmianę zwykłą żółtą o szerokich, płaskich i długich strąkach)
- sol, pieprz
Cukinie obieramy ze skorki i kroimy w dużą kostkę. Czosnek i cebule kroimy w kostkę
i dusimy na oleju (nie rumienimy!!). Pomidory należy sparzyć we wrzątku i obrać ze skorki,
a następnie pokroić w dużą kostkę. Fasole kroimy na pół (najdłuższe strąki należy pokroić na trzy części) i gotujemy al dente w osolonej wodzie. Kiedy cebula zmięknie, dodajemy cukinie, pomidory i fasole. Całość dusimy pod przykryciem kilka minut, dodając trochę wody (lub bulionu - jeżeli mamy). Doprawiamy sola i pieprzem. Mozna dodać natkę pietruszki lub udekorować danie gałązką lubczyku. Serwować z czosnkowymi grzankami. Mniam......
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz