piątek, 19 sierpnia 2011

Leczo inaczej

Będąc w Polsce na urlopie, mama - za namowa cioci - przygotowała dla nas pyszne wegetariańskie leczo. Zdecydowanie bardziej przypadło mi ono do gustu, niż wersja oryginalna... Co sprawia, ze jest ono tak wyjątkowe? Otóż, dodatek fasoli szparagowej
i świeżych pomidorów.....sami zobaczcie i oceńcie :)) Zapraszam!


 Składniki:
  • 2 duże cukinie
  • cebula, 3 ząbki czosnku
  • 4 duże pomidory
  • 3 garście (!) fasoli szparagowej (dodałam odmianę zwykłą żółtą o szerokich, płaskich i długich strąkach)
  • sol, pieprz

Cukinie obieramy ze skorki i kroimy w dużą kostkę. Czosnek i cebule kroimy w kostkę
i dusimy na oleju (nie rumienimy!!). Pomidory należy sparzyć we wrzątku i obrać ze skorki,
a następnie pokroić w dużą kostkę. Fasole kroimy na pół (najdłuższe strąki należy pokroić na trzy części) i gotujemy al dente w osolonej wodzie. Kiedy cebula zmięknie, dodajemy cukinie, pomidory i fasole. Całość dusimy pod przykryciem kilka minut, dodając trochę wody (lub bulionu - jeżeli mamy). Doprawiamy sola i pieprzem. Mozna dodać natkę pietruszki lub udekorować danie gałązką lubczyku. Serwować z czosnkowymi grzankami. Mniam......








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz