poniedziałek, 6 lutego 2012

Zupa pomidorowa z czosnkowa grzanka

Skladniki: 
  • 800g pomidorow (moga byc z puszki)
  • 2 zabki czosnku
  • 300 ml bulionu warzywnego
  • lyzeczka masla, lyzeczka oliwy
  • mala bulka pszenna + zabek czosnku

Czosnek wyciskamy, dodajemy pomidory wraz z sokiem. Jezeli uzywamy swiezych pomidorow, nalezy je sparzyc, obrac ze skorki, a nastepnie pokroic w duza kostke. Dodajemy oliwe. Calosc dusimy przez 10 minut, a nastepnie zalewamy bulionem. Gotujemy  kolejne 30 minut. Zupe przecieramy przez sitko (mozna ja zmielic blenderem, jednak ja wole wersje "przetarta" :)). Na koniec dodajemy lyzeczke masla. Calosc dokladnie wymieszac.
Bulke przekroic na pol, kazda polowke posmarowac cienko maslem. Piec kilka minut w piekarniku w maksymalnej temperaturze, az do zrumienienia. Gorace bulki posmarowac zabkiem czosnku. Zupe nalac do mieseczek, na gorze ulozyc grzanke, na grzance kleks smietany i koperek :) Pychota!!!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz