wtorek, 17 kwietnia 2012

Tarta z biala czekolada

Skladniki na ciasto:
  • 1,5 szkl. maki pszennej
  • 125g margaryny
  • lyzka cukru pudru
  • zoltko
Make przesiac do miski, dodac pozostale skladniki. Zagniesc ciasto, zawinac w folie spozywcza i wlozyc na 30 minut do lodowki. Po tym czasie ciasto rozwalkowac, blaszke do tarty wysmarowac maslem, opruszyc maka i wylozyc ciasto (oblepiajac nim rowniez boki blaszki). Piec w nagrzanym do 180°C piekarniku przez okolo 25 minut. Upieczone ciasto odstawic do wystygniecia.

Skladniki na mase:
  • 200g bialej czekolady
  • 250ml smietany kremowki 35%
  • 250g mascarpone (niekonieczne)
  • kakao lub wiorki kokosowe do posypania
Smietane podgrzac w rondelku, dodac pokruszona czekolade - odstawic do momentu,
az czekolada calkowicie sie rozpusci. Kiedy masa przestygnie, dodac serek i wszystko dokladnie wymieszac za pomoca miksera. Mase przelac do wystudzonej tarty.
Chlodzic w lodowce minimum 4h. Przed podaniem posypac wierzch ciasta kakao.

P.S. Inspiracja byl przepis na Tarte z kardamonem i biala czekolada z blogu: zpiekarnika.blogspot.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz