piątek, 9 września 2011

W kolorze jesieni.......czyli moja ulubiona ZUPA DYNIOWA

DYNIA 

 - fantastyczne warzywo o fantastycznych właściwościach :)) Miąższ i sok dyni pomaga na skuteczne zmniejszenie zapasów tkanki tłuszczowej. Nasiona natomiast hamują procesy starzenia organizmu. Dynia wzmacnia układ odpornościowy, pobudza trawienie i odtruwa jelita, zaopatruje organizm w witaminę D, pomaga zredukować tkankę tłuszczową, obniża poziom tłuszczów we krwi, odciąża trzustkę, wzmacnia osłonki włókien nerwowych, przez co działa uspokajająco, dodatkowo działa moczopędnie....moja dzisiejsza propozycja na pyszny obiad to gęsta ZUPA DYNIOWA Z CZOSNKOWYMI GRZANKAMI.


Składniki na zupę:  
  • średniej wielkości dynia
  • 2 czerwone papryki
  • 2 ząbki  czosnku
  • mała cebula
  • mały kawałek chili
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • oliwa
Dynie kroimy na ćwiartki, usuwamy nasiona i obieramy ze skorki. Następnie kroimy w dość dużą kostkę. Czosnek kroimy w plasterki, cebule w kostkę. Czosnek i cebule dusimy na oliwie, następnie dodajemy dynie. Dolewamy bulion i gotujemy 5 minut. Paprykę i chili kroimy w kostkę (lub w krótkie paseczki) i dodajemy do zupy. Gotujemy kolejne 5 minut. Zdejmujemy z ognia, dynie lekko rozgniatamy widelcem. Nakładamy do miseczek i polewamy oliwa.








Czosnkowe grzanki:
  • kilka kromek chleba
  • główka czosnku
  • masło 
Kromki smarujemy cienko masłem i wraz z główka czosnku (nieobrana ze skorki) wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 250°C na 5 minut. Kiedy grzanki się przyrumienia, a czosnek zmięknie, wyjmujemy wszystko na deskę do krojenia. Nacieramy czosnkiem grzanki i podajemy wraz z gorącą zupa.



3 komentarze:

  1. skad ja ten przepis znam?:)

    OdpowiedzUsuń
  2. a jak myślisz Martuś?? u kogo pierwszy raz jadłam te pyszności?? i od kogo mam ten przepis?? bardzo Ci dziękuję,ze dzięki Tobie mogłam spróbować tej zupki :))

    OdpowiedzUsuń
  3. nie ma za co Justynko. Ciesze sie, ze choc raz cos mojego autorstwa, bo przewaznie podkradam przepisy Tobie:)

    OdpowiedzUsuń