Skladniki:
- mala dynia (okolo 1,5kg)
- dwa sredniej wielkosci ziemniaki
- mala cebula, zabek czosnku
- czerwona papryka
- mala papryczka chili
- litr wywaru z warzyw (lub rosolu)
- sol, pieprz, swiezy cynamon
- galka muszkatalowa (koniecznie swiezo mielona)
- oliwa
4 lyzkami oliwy, chwile dusimy, ciagle mieszajac. Dodajemy pokrojona w platerki chili. Calosc zalewamy bulionem. Gotujemy tak dlugo, az ziemniaki i dynia beda miekkie. Zdejmujemy z ognia, miksujemy i przyprawiamy sola, pieprzem i swiezo mielona galka muszkatalowa. Zupe mozemy udekorowac prazonymi pestkami dynii, plasterkami chili, swiezo mielonym pieprzem lub skropiona oliwa. Smacznego!
PRZE-PY-SZNIE wyglada ta zupka :) !!!!
OdpowiedzUsuńja jakoś nie umiem się do dyni przekonać..a wszystko tak ładnie wygląda:)
OdpowiedzUsuń