czwartek, 27 września 2012

Zupa dyniowa wyd.II



Skladniki:
  • mala dynia (okolo 1,5kg)
  • dwa sredniej wielkosci ziemniaki
  • mala cebula, zabek czosnku
  • czerwona papryka
  • mala papryczka chili
  • litr wywaru z warzyw (lub rosolu)
  • sol, pieprz, swiezy cynamon
  • galka muszkatalowa (koniecznie swiezo mielona)
  • oliwa
Cebule kroimy w drobna kostke, czosnek w plasterki, pozostale warzywa (dynie, ziemniaki, czerwona papryke) w kostke. Wszystkie warzywa wrzucamy do garnka, zalewamy
4 lyzkami oliwy, chwile dusimy, ciagle mieszajac. Dodajemy pokrojona w platerki chili. Calosc zalewamy bulionem. Gotujemy tak dlugo, az ziemniaki i dynia beda miekkie. Zdejmujemy z ognia, miksujemy i przyprawiamy sola, pieprzem i swiezo mielona galka muszkatalowa. Zupe mozemy udekorowac prazonymi pestkami dynii, plasterkami chili, swiezo mielonym pieprzem lub skropiona oliwa. Smacznego!


2 komentarze:

  1. PRZE-PY-SZNIE wyglada ta zupka :) !!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. ja jakoś nie umiem się do dyni przekonać..a wszystko tak ładnie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń