Skladnik podstawowy:
- glowka bialej kapusty (mozecie rowniez wykorzystac inna odmiane np.kapusta wloska swietnie sie sprawdza)
- 500g miesa mielonego
- 1 szklanka ryzu
- sol, pieprz
Skladniki na sos:
- kilka mocno dojrzalych pomidorow
- 2 lyzki oliwy
- 2 zabki czosnku
- sol, pieprz
- slodka mielona papryka
Z kapusty usuwamy nozem glab. W duzym garnku gotujemy wode z dodatkiem lyzeczki soli. Wkladamy glowke kapusty (miejsce po usunieciu glabu powinno byc na dnie garnka). Gotujemy pod przykrycie okolo 5 minut. Wyjmujemy, usuwamy wierzchnie liscie (odkladamy je do ostygniecia), reszte kapusty wladamy ponownie do garnka i ponownie gotujemy pod przykryciem. Czynnosc powtarzamy do momentu, az "dotrzemy" do mniejszych lisci,
ktore sa twardsze. Nie wylewamy wody, w ktorej gotowalismy kapuste !
Ryz gotujemy w osolonym wrzatku (miarka ryzu + dwie miarki wody) przez okolo 15 minut - tak, zeby pozostal lekko twardy. Przestudzony ryz mieszamy z miesem mielonym, mocno doprawiamy sola i pieprzem. Na lisc kapusty nakladamy lyzka farsz, lekko go rozsmarowujac. Brzegi liscia skladamy do srodka, a nastpenie zwijamy lisc w rulon. Powtarzamy czynnosc do wykonczenia farszu. Na pewno zostanie nam kilka ugotowanych lisci i bardzo dobrze :) tak powinno byc :)
Do garnka wlewamy dwie lyzki wazowe wywaru z gotowania kapusty. Ukladamy kilka lisci (najlepiej tych "twardszych"), nastepnie ukladamy dosc ciasno nasze golabki, przykrywamy kolejna warstwa lisci. Calosc zalewamy pozostalym wywarem. Gotujemy pod przykryciem na malym ogniu przez godzine. W tym czasie przygotowujemy sos. Pomidory sparzamy wrzatkiem, usuwamy skorke. Kroimy na cwiartki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostke. Do garnka wlewamy oliwe, dodajemy przecisniety przez praske czosnek, a nastpenie pomidory. Calosc dusimy, az pomidory "porzadnie" zmiekna...Miksujemy blenderem. Doprawiamy bardzo mocno sola, pieprzem i mielona papryka.
Golabki podajemy polane obficie sosem i udekorowane listkiem swiezej bazylii. Smacznego!
P.S. Reszte kapusty, ktora nam zostanie mozemy wykorzystac np. na bigos :)
uwielbiam uwielbiam uwielbiam! moje najlepsze danie:D
OdpowiedzUsuń