poniedziałek, 6 sierpnia 2012

Spaghetti ze swiezymi pomidorami, mozarella i bazylia


Skladniki:
  • spaghetti
  • 4 swieze pomidory
  • kulka mozarelli
  • kilka listkow swiezej bazylii
  • zabek czosnku
  • sol, pieprz, oliwa
 
Spaghetti gotujemy w osolonym wrzatku wedlug zalecen na opakowaniu. W tym czasie przygotowujemy sos. Na patelnie wlewamy 2 lyzki oliwy. Dodajemy pokrojony na plasterki czosnek oraz pokrojone w duza kostke pomidory. Dusimy przez chwile, od czasu do czasu mieszajac. Pomidory nie powinny byc do konca rozgniecione. Mozarelle kroimy w kostke. Ugotowany makaron przekladamy na patelnie do sosu pomidorowego. Mieszamy, dorzucajac partiami ser, za kazdym razem mieszajac. Nalezy uwazac, zeby ser sie nie posklejal. Na koniec dodajemy listki bazylii, doprawiamy duza iloscia pieprzu i - jezeli jest taka potrzeba - solimy. Uwaga - bazylia pod wplywem ciepla szybko ciemnieje.....
Latwy, szybki i niewiarygodnie smaczny pomysl na obiad !! Polecam !!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz