poniedziałek, 22 sierpnia 2011

Sernik na kakaowym cieście

Składniki na ciasto:
  • 3 szklanki maki
  • pół szklanki cukru
  • 250g masła
  • 4 żółtka
  • opakowanie proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao



Z podanych składników wyrobić ciasto. Podzielić je na 3 części i włożyć na 30 minut do zamrażalnika. Blachę (o średnicy około 26cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Dwie części ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach i lekko docisnąć do dna.

Masa serowa:
  • 1kg sera 
  • 6 jaj
  • 250g cukru
  • 250g masła
  • 3 łyżki maki ziemniaczanej (zamiast maki można użyć 2 budyni waniliowych w proszku)
  • starta skorka z cytryny lub rodzynki (niekoniecznie) 
Masło utrzeć z cukrem, następnie dodawać ser na przemian z jajkami, ciągle ucierając mikserem. W międzyczasie dodać make (lub budynie). Na koniec dodać bakalie (niekoniecznie). Tak przygotowana masę wylać na ciasto. Następnie zetrzeć ostatnia część ciasta. Wstawić do zimnego piekarnika (!). Piec godzinę w temperaturze 190°C lub 175°C
(z termoobiegiem). Ciasto smakuje najlepiej na drugi dzień (jak każdy sernik :)).




piątek, 19 sierpnia 2011

Leczo inaczej

Będąc w Polsce na urlopie, mama - za namowa cioci - przygotowała dla nas pyszne wegetariańskie leczo. Zdecydowanie bardziej przypadło mi ono do gustu, niż wersja oryginalna... Co sprawia, ze jest ono tak wyjątkowe? Otóż, dodatek fasoli szparagowej
i świeżych pomidorów.....sami zobaczcie i oceńcie :)) Zapraszam!


 Składniki:
  • 2 duże cukinie
  • cebula, 3 ząbki czosnku
  • 4 duże pomidory
  • 3 garście (!) fasoli szparagowej (dodałam odmianę zwykłą żółtą o szerokich, płaskich i długich strąkach)
  • sol, pieprz

Cukinie obieramy ze skorki i kroimy w dużą kostkę. Czosnek i cebule kroimy w kostkę
i dusimy na oleju (nie rumienimy!!). Pomidory należy sparzyć we wrzątku i obrać ze skorki,
a następnie pokroić w dużą kostkę. Fasole kroimy na pół (najdłuższe strąki należy pokroić na trzy części) i gotujemy al dente w osolonej wodzie. Kiedy cebula zmięknie, dodajemy cukinie, pomidory i fasole. Całość dusimy pod przykryciem kilka minut, dodając trochę wody (lub bulionu - jeżeli mamy). Doprawiamy sola i pieprzem. Mozna dodać natkę pietruszki lub udekorować danie gałązką lubczyku. Serwować z czosnkowymi grzankami. Mniam......








czwartek, 18 sierpnia 2011

Mango w roli głównej .....

Mango to jedno z moich ulubionych owoców i nie jest to tylko zasługa jego pysznego miąższu, ale również uwielbiam je ze względu na piękny słoneczny kolor, który zawsze poprawia mi nastrój :))
Moja dzisiejsza propozycja na deser, to mango w towarzystwie chrupkich muesli z dodatkiem kwaśnego jogurtu. Dla mnie pychota !

Składniki:
  • duże dojrzałe mango
  • płatki fitness jogurtowe (najlepsze jak dla nas są te z firmy Nestle)
  • 250ml gęstego naturalnego (niesłodzonego) jogurtu
  • 2 łyżki miodu
  • świeża mięta do dekoracji
Na dno szklanek ( lub innych naczyń,w którym zamierzamy podać deser) wsypujemy tyle płatków, na ile mamy ochotę. Płatki polewamy łyżką miodu. Następnie wykładamy po 125ml jogurtu (podana ilość jogurtu w składnikach dotyczy dwóch porcji deseru). Mango obieramy ze skorki i kroimy w dużą kostkę. Układamy na jogurcie. Deser wkładamy na 30 minut do lodówki. Przed podaniem dekorujemy świeżą miętą.
Deser jest bardzo mało słodki. Jeżeli wolicie wersje słodszą - dodajcie cukru do jogurtu lub wykorzystajcie serek homogenizowany.